Necunoscuta de la Wildfell Hall by Anne Bronte

Daca va suna cunoscut numele de Bronte, va reamintesc ca l-ati mai intalnit la romanul “Jane Eyre” by Charlotte Bronte. Nu, nu este o coincidenta de nume. Charlotte Bronte este sora mai mare a scriitoarei Anne Bronte. Dupa ce am citit romanul” Jane Eyre” by Charlotte Bronte si romanul “Necunoscuta de la Wildfell Hall” by Anne Bronte , pot spune ca surorile Bronte s-au nascut pentru a scrie romane de dragoste. Au scris unele dintre cele mai frumoase romane de dragoste ale literaturii engleze din secolul al -XIX-lea.

Romanul ” Necunoscuta de la Wildfell Hall” ( The Tenant of Wildfell Hall), descrie viata unei femei din epoca Victoriana. Epoca in care femeia era supusa barbatului indiferent de tratamentul aplicat de catre acesta femeii.  Helen, o tanara frumoasa, orbita de dragoste se casatoreste cu Arthur Huntingdon, un barbat frumos , insa un rasfatat, egoist si vicios. Dupa nastearea copilului lor, Arthur Huntingdon devine gelos pe propriul copil datorita caruia considera ca a pierdut afectiunea sotiei lui. Insa, motivul real pentru care pierde dragostea sotiei este  infidelitatea lui si viata depravata pe care-o ducea si la care-o supunea sa asiste. Dorind sa scape de acest stil de viata plin de batai si petreceri vulgare  care ii daunau si ei si educatiei copilului , Helen,  decide intr-o noapte sa-si ia copilul si sa fuga la fratele ei in localitatea Wildfell Hall.

In Wildfell Hall se invaluie in mister din dorinta de-a ascunde adevarata ei identitate din teama de a nu fi descoperita de sotul ei.  Insa,pentru oamenii care in acea epoca  ( si de ce nu si astazi) considerau inadecvat un stil de viata al unei femei singure si cu un copil, devine  un exemplu negativ pentru comunitatea lor , un subiect de barfa. Suferintele pe care le indura Helen din cauza barfelor localnicilor, sunt descrise intr-o maniera realista de catre scriitoarea Anne Bronte.

Povestea de dragoste apare chiar in acest orasel Wildfell Hall, unde Helen il intalneste pe Gilbert.   Gilbert este genul de om care nu doreste sa plece urechea la barfele localnicilor si isi propune sa afle singur misterul Helenei. Comportandu-se la fel de enigmatic chiar si fata de Gilbert, acesta are un moment in care doreste sa renunte. Abia atunci  Helen hotaraste sa ii dea jurnalul ei lui Gilbert pentru a  afla de acolo intreaga poveste. Intre timp, Helen primeste vestea ca sotul ei e grav bolnav si decide sa se intoarca la el ca sa-l ingrijeasca.

Dupa trecerea unui an de la moartea lui Arthur Huntingdon, Gilbert se hotaraste sa ii faca o vizita Helenei la Staningley, acolo descopera ca Helen era foarte bogata si un gand ii umbreste dorinta de-a o revedea, gandul ca el era cu mult inferior ei. Intamplarea face ca Helen sa ii apara in cale ..de aici e usor de inteles finalul.

Advertisements
This entry was posted in Carti care merita citite and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Necunoscuta de la Wildfell Hall by Anne Bronte

  1. nana says:

    Mi-a placut tare mult cartea, poate si prin prisma faptului ca Helen si eu avem cam aceeasi situatie..

  2. I. says:

    Se poate gasi cumva si la magazin, nu numai la biblioteca? Daca da, ce editura?

  3. hash says:

    E o carte superba. Am inghitit-o efectiv in 6 ore de tren si inca vreo 3 inainte de culcare. Personajele sunt atat de bine construite, ca le vezi cum transpar printre paginile cartii. Elaborate, dinamice, te fac sa citesti cartea pe nerasuflate. Foarte bine scrie Anne Bronte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s